Du er her: 
onsdag20sep2017

Sogneaften

onsdag20sep2017 kl. 19:30 - 22:00

Til bords med den bramfrie Luther.

v/Jacob Ørsted

 

”Jeg spiser, hvad jeg kan lide, og alt efter hvor store smerter det giver, hvad jeg kan!”

Med dette foredrag inviteres du til bords hos reformatoren Martin Luther. Hver aften sad 30-40 mennesker bænket og enten talte med eller lyttede til reformatoren. Undervejs skrev de studerende Luthers ord ned, og der var en del! De er siden blevet samlet og kendt som Luthers bordtaler. Vi kender derfor en del til Luthers ord og tanker.

Luther brændte for sin sag og talte uhæmmet med en intensitet, der kunne virke skræmmende, når han udgød sine bebrejdelser, indsigelser og spot mod sine modstandere.

Paven er ikke bare Luthers modstander. Nej, han er også en ”skrigende so”, og munkene er ”rotter”

På samme tid var Luther også et muntert og selskabeligt menneske, der med ironi beskrev sig selv og andre.

”Når man vil gifte sig, skal man ikke spørge til faren, men derimod til pigens mors rygte. For øl dufter i almindelighed som det fad, det kommer fra.”

Emnerne var mange og tæller bla. ægteskab, børn, undervisning, krig, død, staten og kirken. Det er interessant at se, hvor mange af Luthers tanker der ligger til grund for den måde, vi tænker på i dag. Foredraget vil derfor også trække en tråd fra dengang til nu.

Der vil i aftenens løb blive serveret smagsprøver på ''middelaldermad,,, som kunne havde været på menuen i Luthers hus, samt ''Luther -øl'' fra bryggeriet Vendia.