Vielse

Når kærligheden blomstrer

Der findes to måder at indgå ægteskab på i Danmark – en borgerlig og en kirkelig. Borgerligt ægteskab indgås under medvirken af borgmesteren eller hans repræstentant, mens det kirkelige ægteskab indgås i kirken under medvirken af en sognepræst. Juridisk er der ingen forskel på de to måder. Forskellen består alene i det, som udfolder sig i den gudstjenstlige sammenhæng, som den kirkelige vielse er.

Også borgerlige viede kan blive velsignet i kirken.
Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab foregår næsten på samme måde som en kirkelig vielse.  Derfor gælder nedenstående også i den situation

Samtale med præsten

Aftale med sognepræsten

Kordegnekontoret oplyser om, hvilken sognepræst, der skal foretage vielsen. Kontakt sognepræsten og aftal tidspunkt for en samtale.

Ved denne samtale gennemgås ritualet og vi finder de 4 salmer, der skal synges ved gudstjenesten.

Klik på linket herunder og find salmeforslag til vielsen. På denne hjemmeside kan I både se teksten og høre melodien. http://www.dendanskesalmebogonline.dk/salmertil/3

Øvrige indslag under vielsen

Af og til ønsker familie eller venner at overraske jer med et eller andet indslag, men vi understreger, at der ikke gives tilladelse til andet, end hvad I og præsten har aftalt. Er I indforstået med evt. musikalske indslag, skal det passes ind i liturgien, så det ikke bliver et forstyrende fremmedelement. Derfor skal såvel præst (der har ansvaret for vielses som sådan) som organist (der har ansvaret for al musikken) tages med på råd.

Vi har desværre mange eksempler på, at selvom vedkommende er god til at synge og måske endda også har sunget i kirkekor e. lign., så duer det ikke i vores store kirkerum

Vielsesfolder

   Det skal I gøre

   Når I har fundet ud af, at I vil giftes, er der en række praktiske ting, I skal have styr på:
   Lav en aftale: I skal ringe eller skrive til kirkekontoret for at aftale en dato for brylluppet. I kan blive gift i Sankt Markus kirke, hvis I bor i sognet, eller på anden måde har tilknytning til sognet. For at blive gift i folkekirken kræver det, at den ene af jer eller I begge er medlem. Når I har aftalt en dato for bryllup, skal i kontakte præsten, for en samtale. Dog tidligst 2 mdr. før vielsen

   Skaf en prøvelsesattest: I skal have en prøvelsesattest fra kommunen, som I skal aflevere på kirkekontoret. For at få en prøvelsesattest, skal I udfylde og aflevere en ægteskabserklæring.

   Vælg vidner: Da vielsen har juridisk gyldighed, skal der være to vidner til stede. Vidnernes navne og adresser noteres i kirkebogen.

   Vælg navn: Hvis I vil ændre navn i forbindelse med jeres bryllup, skal I ansøge om det. På borger.dk/navneændring på bryllupsdagen.

   Musikken

    

   I kan evt. have særlige ønsker til præ- (indgangs-) eller post- (udgangs-) musikken og i så fald aftales nærmere med organisten.

   Ligeledes skal udsmykning af kirken aftales med kirketjeneren, da der skal tages hensyn til, hvad der måtte foregå i kirken umiddelbart før og efter vielsen.

   Salmeark

   Kirken har salmebøger nok til alle gæster, så det er ikke nødvendigt at fremstille salmeark – det er faktisk også ulovligt i henhold til copyright-lovgivningen