Du er her: 

KOMMENDE KONCERT I SANKT MARKUS KIRKE


Onsdag 30.maj kl.19.00

Flygel indvielse 1.

Sankt Markus kirkens kor opfører det ''glemte'' korværk'' Livets træ'' af Holger Lissner og Peter Møller

Søndag 10.juni kl.15.30

Flygel  indvielse 2.

Trio Idun


Torsdag 7.juni kl.19.30

Orgelkoncert med Organist Jørgen Ellekilde

 

Om Jørgen Ellekilde:

 

Jørgen Ellekilde er uddannet organist fra Det Jyske Musikkonservatorium og i dag studerer han i solistklassen samme sted hos professor Ulrik Spang-Hanssen og domorganist Kristian Krogsøe. Han er tidligere uddannet pianist og PO-organist, og har virket som organist i omkring 20 år. Som pianist har han primært arbejdet som akkompagnatør og repetitør, blandt andet på Den Fynske Opera. Videregående orgelstudier hos Christoph Schoener i Hamborg. Jørgen er ansat som organist i Elsted Kirke i Århus, og ved siden af er han aktiv som koncertorganist.

Program:

Carl Philipp Emanuel Bach  Sonate i a-mol        1: Allegro assai 2: Adagio 3: Allegro

August Gottfreid Ritter       Sonate nr.3 i a-mol 1: Rasch 2: Recit 3: Nicht schleppend 4: Rasch 5:           Entschlossend

Maecel Dupré                    Evocation, opus 37   1: Moderato 2: Adagio con tenerezza 3: Allegro deciso

 

Samlet varighed 51 min.

 

Første stykke på programmet er af Carl Philipp Emanuel Bach, en søn af Johann Sebastian Bach. På trods af slægtskabet, lyder Carl Philipp's musik meget anderledes end farens. Vi er musikhistorisk ved at bevæge os ind i wienerklassikken, og musikken fra denne overgangsperiode kaldes for den galante stil. Musikken er tættere på Mozart og Haydn end på farens. Carl Philipp’s svigerfar var ingen ringere end G. F. Telemann, en af tidens helt store skikkelser i musiklivet. I 1768 efterfulgte han sin svigerfar som musikdirektør i Hamborg. Hans opgaver i det nye job var dels at være organist i de centrale kirker og dels at arrangere koncerter. Flere af de 6 orgelsonater var skrevet til prinsesse Anna Amalia, som var lillesøster til Frederik den store. Hun havde ikke mindre end to orgler, og var en passioneret musiker. Det ene orgel står i dag i smuk restaureret form i Berlin i Kirche zur frohen Botschaft.

 

August Gottfried Ritter er født næsten samtidigt Felix Mendelssohn, og det er de to som er de første til at komponere orgelsonater i den romantiske tradition. Det værk jeg spiller er Ritters tredje sonate fra 1855, som er tilegnet Franz Liszt. I 1847 blev Ritter organist i domkirken i Magdeburg. Hans virke som komponist består næsten kun af orgelmusik, i modsætning til Mendelssohn som skrev for næsten alle typer instrumenter. Det er måske også en del af forklaringen på, at han ikke er særlig kendt den dag i dag. Hans musik er ellers fantastisk. Dramatisk, levende og med stor variation. En komponist jeg holder meget af at spille.

 

Marcel Dupré er dagens sidste komponist med værket Evocation. Evocation betyder anråbelse i religiøs forstand. Det er skrevet til minde om hans far, som var en fremtrædende organist. Det synes jeg kommer tydeligt frem i første satsen. Anden satsen er mere lyrisk og smuk, men også med store kontraster. Den består af store afsnit, hvor man spiller fire toner samtidigt i fødderne. Sidste satsen er stykkets ”hit”. Den er meget virtuos, med et lyttevenligt tema, og er en opvisning i orglets magt og vælde. Dupré var et vidunderbarn, som sluttede på magtens tinde i Paris. Han efterfulgte Charles Marie Widor som organist i katedralen St. Sulpice, og han var professor på konservatoriet, og har uddannet talrige at de bedste organister i de efterfølgende generationer. Han nåede at spille mere end 2000 orgelkoncerter, og var en virtuos at højeste klasse – ofte sammenlignet med Paganini. Både med sit spil, sin undervisning og sine værker var han med til at skubbe grænserne for, hvad der er teknisk muligt på et orgel.

 

 

 

 

 


Onsdag 27.juni kl.19.30

Flygel indvielse AJ Fæø

Solo klaverkoncert med ''Arn-Jørgen Færø''